Urzadzenie do pakowania kanapek

Próżniowe pakowanie żywności jest najzdrowszym środkiem na zapewnienie jej przed zepsuciem. Z obecnej drogi korzystają, zarówno, producenci, jak i gospodarstwa domowe. Można poznać dania do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają artykuły w worku foliowym, lub w pojemniku do tego danym. Dania te powodują zgrzewy na granicy worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, mogą stanowić kilkakrotnie dłużej przechowywane, zachowując przy tym doskonałą wilgotność, konsystencję, gust i smak, i tymczasem są zabezpieczone przed przedostaniem się do pomieszczenia opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na twórz działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to danie, w jakiego wnętrzu rzuca się worek wspólnie z materiałem. Jej istotną wartością jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu otrzymuje się powtarzalność procesu pakowania, także możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi istotne przy pakowaniu delikatnych produktów. Cechą jest wyjątkowo możliwość zastosowania w procesie produkcji, dużo tanich worków typu PA/PE, co znacząco ogranicza koszty. Pakowarki komorowe, mogą korzystać dodatkowe funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na zbycie istnieje znaczny wybór pakowarek komorowych, co idzie na jej właściwi dobór, uzależniony od wielkości pakowanych produktów, ich rodzajów, oraz wielkości. Przeznaczone są, przede wszystkim, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z zamontowanym w produktem, wybiera się na zewnątrz, i do środka, na listwę zgrzewającą, umieszcza się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania odnosi się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe zezwalają na pakowanie artykułów o dziwnych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Cechą jest także bardzo mniejszy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, i wadą niższa wydajność i doskonalsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Przeznaczone są głównie dla przeciętnej gastronomii i gospodarstw domowych.