Produkcja czekolady dobroszyce

Czekolada jest samotnym z najbardziej znanych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, przedstawia się ją w wielu możliwościach. W nieomal wszystkim sklepie można zakupić wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Prosta jest jednocześnie czekolada mleczna jak również gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym etapem jej wytwarzania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, natomiast w wyniku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w współzależności od tego jaki produkt chce się uzyskać. Miazga jest mielona bardzo w procesie automatycznym. Po pokonaniu tych procesów posiada ona forma sypką, którą nazywa się prószem. Stanowi on poddawany procesom konszowania. Do prac czekolady potrzebne jest zastosowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania wykonują się zarówno na ciepło jak także na mokro. Proces konszowania na gorąco jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji przeprowadza się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.