Oplacalnosc produkcji brykietu

Pewien czas teraźniejszemu w Znaczącej Brytanii poszła na jaw afera połączona z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co dało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do wykonywania mało na całym kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, iż w biznesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie spreparowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy jednak ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wynikające z chowów ekologicznych, w realizacji pokazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia związane z działalnością producentów żywności i hurtowniami wędlin stają się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są drogą na osiągnięcie rynku, a sama jakość mięsa pozostaje jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie używaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami powiększającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, iż z kilograma mięsa można zdobyć półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać uwagę na etykiety kupowanych przez nas wędlin i uważać tych, jakie stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i norm regulujących produkcję wędlin wysokiej wartości, aktualnie właściwie wszystek produkt mięsopodobny pewno żyć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to słowo odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga stanowi podstawowy wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, choć jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać nieco więcej na sprawdzone produkty doskonałej formie zamiast truć organizm...