Opakowanie prozniowe po angielsku

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest narzędziem, którego zadanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i przygotowaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki metoda pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i ukrywa je przed np. zmarzliną.

Ze względu na nowy rodzaj produktów spożywczych, stosowane są różne pakowaczki. A właśnie produkty o wielkiej masie i odpornej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze częstym zamknięciem próżniowym, artykuły o małych kształtach i delikatne (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma coraz jedną dużą zaletę - wygodne użytkowanie, a wtedy energię i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - proste w niskich rozmiarach oraz jak dania wolnostojące, urządzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do łączenia ze powodu na szybkość procesu (włożenie do komory woreczka z wynikiem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Rzuca się je zwykle w licznych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią zatem narzędzia o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce zapisuje się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe kieruje się w polach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zbudowane są z pięknej wartości byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od ilości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nowe rozmiary, natomiast to z zmiany przychodzi na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.