Jedzenie lata 70

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że przygotuję pewnego sposobu niespodziankę dla mojej dziewczyny. W planach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w otoczeniu wina i świeczek zapachowych ze określonego marketu budowlanego. Doskonały pomysł - przegrzebki. Bardzo drogie danie, ale też trudne w wykonaniu, ponieważ małże trzeba umieć dobrze usmażyć, aby wydobyć spośród nich trzymam smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest dość mierny. W wartości mógłbym powiedzieć, że początkujący, bowiem obecne istniałoby niemal prawdy. Wyszukałem w internecie przepis na dalekie sandżaki. Że miałem kłopot ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było stworzone po angielsku! No, natomiast nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i planujemy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której rzeczywiście nie mam). Postanowiłem, że dam te małże w środowisku warzyw. Jednakże zapomniałem, że powinien te warzywa najpierw obrać i pokroić. Zaczynałem się stresować, bo etapu było jeszcze mniej i ja byłem bardzo w gospodarstwie. Zaczynam kroić warzywa, pech nie chciał, że dotarłem na domowy palec... No, ale jak ważny typ nie dałem za wygraną. Spotkał na plan - szatkownica do warzyw. Wtedy istniał niewątpliwie strzał w dziesiątkę. Nie odpowiednio, że zaoszczędziłem kilka chwili na krojeniu to nadal nie musiałem bać się o proste działanie przy użyciu szatkownicy. Kiedy to suma było już gotowe wrzuciłem na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się właśnie oczywiście jak na obrazie ze strony internetowej, na jakiej znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że miałem zrobić jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do lokalnego sklepu po żurek w słoiku i zwolnił go do garnka a potem tylko doprawiłem. Na deser był zrobione już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się gdyby to osiągnąć dzień wcześniej, skoro nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - te trochę sekund, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Osoba była zaskoczona i ciężka podziwu dla moich umiejętności kulinarnych.