Jak przechowywac zywnosc

W ostatnich latach zdecydowanie wzrosła konsumpcja. Produkuje się coraz więcej żywności, którą należy w sposób odpowiedni przechowywać. Dobrym rozwiązaniem jest próżniowe pakowanie żywności.


Rozwój technologiczny sprawił, że dzięki rozmaitym modyfikacjom genetycznym, można produkować więcej żywności, zarówno, jeśli chodzi o uprawy, jak i hodowle zwierząt. Kupujemy dużo więcej niż jesteśmy w stanie skonsumować, w związku z tym, wiele produktów może się zmarnować, jeżeli nie będą odpowiednio przechowywane.

Idealne rozwiązanie do przechowywania żywności

Przechowywanie żywności zapakowanej próżniowo jest idealnym rozwiązaniem, stosowanym nie tylko przez duże sklepy, czy magazyny żywności, ale również urządzenia do takiego pakowania coraz częściej są wykorzystywane w gospodarstwach domowych. Urządzenia próżniowe bardzo łatwo się obsługuje, wystarczy zakupić tylko rolkę z woreczkami, odpowiednio dostosowanymi do tego celu. Cały proces polega na zgrzaniu woreczka najpierw z jednej strony, następnie wkłada się do niego produkt, po czym zgrzewa z drugiej strony. Pompa, którą zawiera zgrzewarka, odsysa powietrze i jedzenie jest już gotowe do dłuższego przechowania.

Przy zakupie pakowaczki próżniowej, należy zwrócić uwagę, czy można korzystać z różnego typu woreczków, czy tylko tych, których wymaga producent, bo lepszym rozwiązaniem jest uniwersalna zgrzewarka, do różnych typów folii. Ceny takich urządzeń, wahają się od trzystu, do ok. dwóch tysięcy złotych, więc nie są to wygórowane ceny. Poniesiony koszt szybko się zwróci, ponieważ żywność nie będzie marnowana, a co za tym idzie, zmniejszą się wydatki związane z jej zakupem.

http://www.polkas.pl/pliki/_dodatkowe/aktualnosci/pakowarki_multivac_turbovac_tepro.jpg

źródło: http://www.polkas.pl/pliki/_dodatkowe/aktualnosci/pakowarki_multivac_turbovac_tepro.jpg

Walory

Próżniowe przechowywanie żywności przedłuża jej okres przydatności do spożycia, od trzech do pięciu razy. Poza tym, taka żywność zachowuje dłużej świeżość i nie wysycha. Smak i zapach, jak również konsystencja, także pozostają niezmienione. Woreczki przeznaczone do pakowania jedzenia, są produkowane z surowców całkowicie bezpiecznych dla zdrowia. Pakować próżniowo można właściwie wszystko. Najczęściej przechowuje się w ten sposób mięso, ryby, wędliny, a także sery, czy różne przetworzone produkty. Najlepiej, jeśli produkty pakowane są w niewielkich porcjach, wtedy folia idealnie przylega do pakowanej żywności.