Drukarka fiskalna cpv

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten komunikat jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta prowadząca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. “małej gastronomii” ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W praktyce w klubach gastronomicznych możemy wystąpić dwa główne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bowiem nie stanowi ona nawet własnej klawiatury. To dodatkowe rozwiązanie stosowane jest w znaczących restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach.
Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka istotnych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i pomagających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i czytelną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta który z niecierpliwością czeka przy stole na indywidualne zdanie. Dodatkowym walorem istnieje szansę zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co umożliwia ich noszenie przez wymagane przepisami 5 lat.
Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być optymalne wymiary, zezwalające na jej naturalne używanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a i nowoczesny i popularny design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na określone monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność drink z wyższych kosztów, dlatego warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można dojść na ten cel ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto również dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby posiadać możliwość jej sprawdzenia oraz przeszkolenia gości z treści jej zastosowania i zgody z planami do obsługi punktów restauracyjnych.