Co to jest pakowarka prozniowa

Codziennie robiąc zakupy można natknąć się na artykuły pakowane próżniowo. Najczęściej jest to żywność, gdyż w jej przypadku odcinając dopływ powietrza jesteśmy w stanie przedłużyć jej termin ważności. Coraz częściej także przechowuje się w ten sposób ubrania. W specjalnych workach składane są rzeczy, a następnie wysysane całe powietrze. Dzięki czemu zajmują one mniej miejsca, a paczka z ubraniami jest łatwiejsza do przechowywania.

Wróćmy jednak do najbardziej popularnej metody używania pakowarek próżniowych, czyli stosowanie ich do przechowywanie jedzenia. Pakowanie próżniowe jest o tyle ciekawym działaniem, że możemy go stosować także we własnych mieszkaniach. Szynki, które znajdują się na półkach sklepowych są pakowane hurtowo, służą do tego duże i wydajne maszyny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby we własnych domach nie pakować próżniowo artykułów spożywczych.

pakowarka próżniowa

źródło: http://www.polkas.pl/pliki/sklep/produkty_d/pakowarka_prozniowa_p300.jpg

Pakowanie żywności

Na początku warto odpowiedzieć na pytanie: co to jest pakowarka próżniowa? Ogólnie jest to urządzenie umożliwiające zapakowanie, np. żywności w woreczki odcinając dopływ powietrza, a także usuwając całe powietrze z wnętrza. W tym momencie warto przytoczyć podział na pakowarki próżniowe przemysłowe oraz domowe. Chciałbym przybliżyć choć trochę te drugie. W mieszkaniu możemy, robiąc większe zakupy, część żywności pakować próżniowo. Ma to służyć przede wszystkim przedłużeniu możliwego terminu spożycia, lecz umożliwia to także zachowanie świeżego wyglądu oraz zapachu artykułów. Próżniowo pakować można wszystko, ale obowiązują zasady, które umożliwiają skuteczniejsze przechowywanie żywności. Przykładowo w przypadku owoców najlepiej przed pakowaniem przez godzinę czy dwie przechowywać je w zamrażalniku, zaś odnośnie zup to musimy je zamrozić w woreczku, a następnie dopiero zapakować próżniowo.

Pakowanie próżniowe odbywa się za pomocą specjalnego urządzenia. W woreczku umieszczamy produkt, a następnie używamy pakowarki, aby wyssać całe powietrze. Na końcu woreczek jest zgrzewany. Tak zapakowana żywność może dłużej oczekiwać na spożycie.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl